Planet-9 Porsche Forum banner
  • NOTICE - Before adding photos to posts on Planet-9, please review: Posting Photos on Planet-9

Poważne skrzypienie!

1 reading
44K views 90 replies 30 participants last post by  speedy206  
#1 ·
Pozdrowienia dla wszystkich! Opracowałem poważne skrzypienie gdzieś pod kierownicą lub podłogą.
Jest bardziej powszechne, gdy samochód przyspiesza. Wynika to z momentu obrotowego podczas jazdy do przodu, jeśli to ma sens.
Szukałem i nic nie znalazłem. Przypomina to dźwięk, jaki wydaje styropian podczas pocierania? Mam automatyczną, uchylną kierownicę. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana przed jazdą 3 godziny do dealera.
Pozdrawiam,
Todd

#2 ·
Pozdrowienia dla wszystkich! Opracowałem poważne skrzypienie gdzieś pod kierownicą lub podłogą.
Jest to bardziej powszechne, gdy samochód przyspiesza. Pochodzi z momentu obrotowego ruchu do przodu, jeśli to ma sens.
Szukałem i nic nie znalazłem. Przypomina to dźwięk, jaki wydawałby styropian pocierający? Mam automatyczną kierownicę z regulacją pochylenia. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana przed jazdą 3 godziny do salonu.
Pozdrawiam,
Todd
Czy próbowałeś wyizolować problem, regulując położenie kierownicy?

#3 ·
Tak, kilka razy i nie przestaje? Przesunąłem to całkowicie do przodu, całkowicie w dół i w górę i wciąż to samo. Wydaje się, że czasami jest blisko podłogi. Nie skrzypi podczas skręcania... Jest najgłośniejsze, gdy samochód jedzie do przodu.

#4 ·
Mam dokładnie ten problem w moim 981 Boxster. Walczyłem, żeby opisać to dealerowi, ale Twój przykład ze styropianem był idealny. Pojawia się i znika (może 50% czasu) i oczywiście nie zrobił tego, kiedy go przywiozłem. Nie mogę rozgryźć, co to powoduje, ale nie sądzę, żeby to była kolumna kierownicy. Naprawdę jeden z najbardziej irytujących dźwięków w historii.

Postanowiłem po prostu o tym zapomnieć, ponieważ samochód jest wymieniany w przyszłym miesiącu na 2015 rok. Modlę się, żeby nowy tego nie robił. Jeśli dostaniesz odpowiedź i rozwiązanie, daj mi znać. Jestem bardzo ciekawy, jaka jest przyczyna.

#5 ·
Mój też to robi! Wydaje się, że ma to związek ze zmianą temperatury i może się pojawić, gdy samochód jest gorący, a klimatyzacja jest włączona i zaczyna chłodzić wnętrze, a także podczas jazdy po nierównościach. Dzieje się tak w około 50% czasu jazdy. Brzmi jak styropian ocierający się i wydaje się, że znajduje się pod deską rozdzielczą wokół kolumny kierownicy, ale nie mogę znaleźć źródła.

#6 ·
To mogą być przednie rozpórki. Łatwa naprawa, jeśli tak jest. Miałem ten problem w innym Porsche (986) podczas przejeżdżania przez progi zwalniające i wjeżdżania na podjazd pod kątem. Naprawione przez dealera w 5 minut poprzez regulację amortyzatorów z przodu.

#7 ·
Zdecydowanie nie rozpórka i to cholerne coś DZIŚ NIE piszczy? Uważam, że ma to wpływ na temperaturę. Nie włączyłem dziś klimatyzacji, ponieważ na zewnątrz jest chłodniej.
Będę informował wszystkich o winowajcy, kiedy wrócę od dealera za kilka tygodni.

#8 ·
U mnie też tak jest. Ten sam rodzaj irytującego piszczenia gdzieś wokół kierownicy. Bardzo trudno nawet zrozumieć, skąd dokładnie dochodzi. U mnie zdarza się to tylko raz w miesiącu, więc nigdy nie włożyłem w to zbyt wiele wysiłku.

#10 ·
Wczesne 350Z miały skrzypiące deski rozdzielcze z powodu plastikowych elementów rozszerzających się i kurczących wraz ze zmianami temperatury, a następnie ocierających się o siebie. Brzmi jak twoja przyczyna, ale lokalizacja to zagadka.

#11 ·
Mam nadzieję, że to też zostanie naprawione. Skrzypienie w desce rozdzielczej, które zdarza się od czasu do czasu i jest gorsze na wybojach. Może związane z gazem? Zaczynam sprawdzać, czy to się dzieje, gdy zbiornik jest pełny w porównaniu z pustym.

#12 ·
Bardzo frustrujące. Właśnie miałem podobne zdarzenie, które zajęło 10 dni u dealera, aby je rozwiązać. Początkowo myśleli, że to deska rozdzielcza, ale potem wysłali pliki dźwiękowe do Niemiec do analizy i stwierdzili wadliwą przednią kolumnę resorującą. Teraz jest wymieniona i wszystko jest w porządku! Zaskoczyło mnie to, ponieważ skrzypienie brzmiało, jakby dochodziło z wnętrza. Więc to może być Twój problem. Powodzenia

#90 ·
Bardzo frustrujące. Właśnie miałem podobną sytuację, której rozwiązanie zajęło 10 dni u dealera. Początkowo myśleli, że to deska rozdzielcza, ale potem wysłali pliki dźwiękowe do Niemiec do analizy i ustalili, że winny jest uszkodzony przedni amortyzator. Teraz został wymieniony i wszystko jest w porządku! Zaskoczyło mnie to, ponieważ skrzypienie brzmiało tak, jakby dochodziło z wnętrza. Więc to może być Twój problem.

Powodzenia
Wygląda na to, że również mam problem ze skrzypieniem i chciałbym wiedzieć, czy może być on powiązany. Dzieje się to tylko po obróceniu kierownicy o więcej niż 90 stopni i skrzypi podczas powrotu do środka. Skrzypienie nie jest zbyt głośne, ale zauważalne i można je również odtworzyć w miejscu postoju. Czy mógłbyś podzielić się swoim doświadczeniem?

#13 ·
Cóż, od tego posta moje skrzypienie jeszcze nie wróciło, ale zapomniałem wspomnieć, że to skrzypienie zdarzyło się również w miejscu postoju, dlatego trudno mi uwierzyć, że moim problemem jest rozpórka. Jest jednak bardziej powszechne podczas przyspieszania.
Dzięki za wszystkie opinie, chłopaki!
Dam wam znać, kiedy zostanie rozwiązany, jeśli tak się stanie...

#14 ·
Cóż, od tego posta mój pisk jeszcze nie wrócił, ale zapomniałem wspomnieć, że ten pisk zdarzył się również w miejscu postoju, dlatego trudno mi uwierzyć, że moim problemem jest rozpórka. Jednak jest bardziej powszechne podczas przyspieszania. Dzięki za wszystkie opinie, chłopaki! Dam wam znać, kiedy zostanie rozwiązany, jeśli tak się stanie...
Tak, mój też zdarzył się w miejscu postoju... ale zdecydowanie najbardziej powszechne podczas przyspieszania. Niekoniecznie ruchu. Wrzuciłem samochód na luz, wkręciłem silnik na obroty i pisk się nasila.

#15 ·
Wygląda na to, że może to mieć związek ze zbiornikiem paliwa, który znajduje się z przodu i pod deską rozdzielczą. Zauważyłem w komentarzu na YouTube do mojego filmu, że dealer na Wschodnim Wybrzeżu zawęził to do tego. Z kaprysu zacząłem monitorować hałas przy pełnych i pustych zbiornikach. Rzeczywiście, gdy zbiornik jest pełny, dźwięk jest najgłośniejszy. Podczas przyspieszania lub hamowania paliwo porusza się w zbiorniku i może powodować problem. Więc zatankowałem go do pełna i naprawdę skrzypiał, kiedy zabrałem go dzisiaj na przegląd po 20 000 km. Główny technik jechał ze mną i wspaniale było mieć kogoś innego oprócz mojej żony, kto zgodził się, że to występuje. Dam wszystkim znać, co znajdą, ale nie zadzwonili, żeby go dzisiaj odebrać lol. Chyba jeszcze przez chwilę będę cieszyć się Cayenne Platinum Edition.

#19 ·
Wygląda na to, że może to mieć związek ze zbiornikiem paliwa, który znajduje się z przodu i pod deską rozdzielczą. Zauważyłem w komentarzu na YouTube do mojego filmu, że dealer na Wschodnim Wybrzeżu zawęził to do tego. Z kaprysu zacząłem monitorować hałas przy pełnych i pustych zbiornikach. Rzeczywiście, gdy zbiornik jest pełny, dźwięk jest najgłośniejszy. Podczas przyspieszania lub hamowania paliwo porusza się w zbiorniku i może powodować problem. Więc zatankowałem go do pełna i naprawdę skrzypiał, kiedy zabrałem go dzisiaj na przegląd po 20 000 km. Główny technik jechał ze mną i wspaniale było mieć kogoś innego oprócz mojej żony, kto zgodził się, że to się dzieje. Dam wszystkim znać, co znajdą, ale nie zadzwonili, żeby go dzisiaj odebrać lol. Chyba jeszcze przez jakiś czas będę cieszyć się Cayenne Platinum Edition.
To zbiornik paliwa ociera się o przegrodę. Musieli częściowo opuścić zbiornik i dodać kilka piankowych części zamówionych z Niemiec. Technik zauważył ślady otarć, gdy tylko wszedł w ten obszar. Wszystko naprawione.

#16 ·
Miałem piski spowodowane brudem nagromadzonym na tarczach. Gwałtowne hamowanie z prędkości 60 mil na godzinę do zatrzymania rozgrzało hamulce i spaliło przyczynę piszczenia. Wraca, ale "czyszczenie" tarczy pomaga. Czy zauważasz piszczenie bardziej po deszczu?

#17 ·
Zabrałem swój do dealera w piątek po zatankowaniu i pozwoliłem, żeby pojeździł nim doradca serwisowy. Było najgłośniej, nawet gdy samochód się zatrzymał, wciąż piszczał! Powiedziałem mu o wątku dotyczącym zbiornika paliwa i zgodził się, że to może być winowajca. Robi jeszcze trochę badań i zabiorę go z powrotem. Do tego czasu jeżdżę z połową baku, ponieważ piszczenie ustaje... nie jest wywołane zmianą temperatury.

#20 ·
Mój SA kontaktuje się z Park Place w sprawie tego problemu. Dzięki za info, kolego. Bardzo wdzięczny!

#21 ·
Jak dotąd w moim 2015 roku żadnego pisku, odpukać w niemalowane. Jeśli jednak zdecyduje się ujawnić, przynajmniej znamy przyczynę i rozwiązanie.

#24 · (Edited)
Jak dotąd w moim 2015 roku nic nie skrzypi, odpukać. Jeśli jednak zdecyduje się pokazać swój brzydki łeb, to przynajmniej znamy przyczynę i rozwiązanie.
Wyobrażam sobie, że do tej pory zostało to naprawione. Mój Cayman został dostarczony zaledwie tydzień po samochodach wprowadzających na rynek, więc było to dość wcześnie w produkcji. Nie wiem, czy to doświadczenie wszystkich, ale oto notatki technika:

"Klient zgłasza, że ​​gdy w baku jest co najmniej pół baku paliwa, deska rozdzielcza skrzypi. Technik odbył jazdę próbną i usłyszał hałas dochodzący z deski rozdzielczej przed kierowcą. Technik poszedł za zgłoszeniem klienta i podłączył słuchawki do podwozia z przodu pojazdu do nadwozia i odbył jazdę próbną. Stwierdzono hałas dochodzący z przedniej części ściany grodziowej. Technik opuścił tył zbiornika paliwa i stwierdził brak tylnych podkładek izolacyjnych/stykowych nadwozia. Technik R&R zbiornik w celu zainstalowania podkładek. Odpowietrzono płyn chłodzący i odbyto jazdę próbną w celu weryfikacji naprawy".

Części:
964-555-565-00 Pasek filcowy - szerokość 25 mm
991-572-522-03 Część z pianki

#22 ·
Uważałem przez ostatnie kilka tygodni. I po prostu nie mogę znaleźć wzoru. Pełny bak na pewno nie powoduje piszczenia. Nie zawsze. Zimna pogoda - nie. W zeszłym tygodniu było dość zimno - poniżej 40F dzisiaj rano - i wszystko jest ciche. Argh!

#23 ·
Mój był zdecydowanie zbiornikiem paliwa. Utrzymywałem go napełnionym w około 30% przez ostatnie kilka tygodni, zanim się go pozbyłem i nie miałem żadnych skrzypień. Kiedy był pełny... skrzypienie.

#25 ·
Moje części dotarły dzisiaj. Zabrałem samochód i powinienem go dostać z powrotem w piątek! Jupi!
Dzięki art!
Pozdrowienia!
-todd

#26 ·
Dobrze to słyszeć! Mój '15 do tej pory milczał. W ogóle nie tęsknię za moim '13 981; ani trochę haha.

#28 ·
Ten wątek jest bardzo pomocny!!!

Mój CS z 2014 roku jest u dealera od 3 dni. Przejechałem się z technikiem i piszczał mocno, tak jak opisano w tym wątku. Ustępuje, gdy poziom paliwa spadnie poniżej 1/2. Próbowałem skierować ich do informacji w tym wątku, ale nie wiem, czy słuchają!!

Martwię się tym, co zdemontowali w swoich poszukiwaniach i jak będzie wyglądał mój samochód, kiedy skończą!

#29 ·
Mój samochód ma przerywane grzechotanie deski rozdzielczej (na złych drogach), które może być tym problemem. Zwrócę na to uwagę następnym razem. Przynajmniej nie jest to stałe. I teraz mam pełny bak. Czy ktoś wie, czy naprawa jest od góry czy od dołu? Może to coś, czym mógłbym się zająć, ponieważ na pewno nie jest to tak złe, jak tutaj stwierdzono. Przynajmniej można to naprawić POZA samochodem. Po prostu nie ufam technikom, którzy wyciszają piski i grzechotanie. Jedyny raz, kiedy tego próbowałem, nie zostały naprawione i skończyło się na zadrapaniach i otarciach. Dealer poprosił mnie o udowodnienie, że ich tam nie było, kiedy samochód został oddany. Jezu. Poza tym lubię wyzwanie, jakim jest ich rozwiązywanie. Chyba że doprowadzają mnie do szału, nie zamierzam już nigdy pozwolić dealerowi próbować je naprawiać. Technicy i tak nie są do tego przeszkoleni, więc równie dobrze mogę spróbować sam;)