Planet-9 Porsche Forum banner
  • NOTICE - Before adding photos to posts on Planet-9, please review: Posting Photos on Planet-9

Zmierzyłem moc mojego Caymana S na hamowni przed i po instalacji kolektora dolotowego IPD.

38K views 24 replies 11 participants last post by  lkl777  
#1 ·
RSS miało dzień na hamowni i przywiozłem mojego seryjnego CS z 2006 roku. Najpierw zrobili seryjny pomiar na hamowni i moje wyniki wyszły lepiej, niż się spodziewałem.

Według GT pro, firmy tuningowej, która była właścicielem hamowni, wynik ten jest o około 10 KM lepszy niż kiedykolwiek widzieli w seryjnym Caymanie S, których pomierzyli całkiem sporo.

Następnie zainstalowali kolektor dolotowy IPD i uruchomili silnik na chwilę przed wykonaniem kolejnej serii pomiarów na hamowni. Nie uzyskałem ogromnej mocy, tylko około 10 KM, ale uzyskałem około 20 funtów momentu obrotowego więcej przy około 4800 obr./min. Zabawne było to, że samochód stracił kilka funtów przy bardzo niskich obrotach, ale zyski w innych miejscach zrekompensowały to z nawiązką.

Następnie wyjęli kolektor dolotowy i zamontowali przepustnicę GT3 i nowy kolektor dolotowy Competition. Po kolejnej chwili pracy silnika wykonali kolejną serię pomiarów na hamowni i nie było ogromnej poprawy, kolejne kilka KM i kilka funtów momentu obrotowego. Powiedzieli, że naprawdę potrzebujesz łatwiejszego wydechu, aby zobaczyć jakąkolwiek realną poprawę z tego moda, którego prawdopodobnie nigdy nie zainstaluję, więc zdecydowałem się po prostu użyć standardowego kolektora dolotowego IPD. Wyjęli przepustnicę GT3 i kolektor dolotowy IPD Competition i ponownie zainstalowali normalny kolektor IPD.

Atmosfera była dobra i wszystko było w porządku. Było kilku zszokowanych właścicieli 997, kiedy pierwszy pomiar seryjnego samochodu wyniósł około 275 KM i 237 funtów momentu obrotowego. Zakładając 15% strat w układzie napędowym, daje to 315 KM i 272 funty. Hałas był niesamowity!

Greg z RSS wyśle mi wykresy z hamowni i opublikuję je, jak tylko je dostanę. Jeśli coś pominąłem, pytaj śmiało, a z przyjemnością odpowiem na wszystko, co wiem.

G.

P.S. Kiedy zobaczysz seryjny kolektor Porsche, prawie chciałbyś go wymienić, nawet jeśli nie uzyskałeś żadnych korzyści, to taki paskudny, tandetny kawałek plastiku:) Mimo to myślę, że Porsche wie, co robi, i uczciwie jest też powiedzieć, że RSS i IPD też wiedzą.

#3 ·
Przyrost momentu obrotowego jest dla mnie o wiele bardziej imponujący niż przyrost mocy.....

Jutro śledzę samochód na Buttonwillow, z kolektorem dolotowym IPD, Pagids i dyferencjałem Quaife spodziewam się dobrych rzeczy.

G.

#9 ·
Gavin, Daj znać, jak ci idzie !! :)
Przejechałem 2:13.3 na konfiguracji 13 w Buttonwillow, co jest poniżej mojego najlepszego wyniku 2:17.5 przed quaif dif (lub P.Q.D, jak będzie znany od teraz:)).

Ile kosztowało kolektor dolotowy IPD, ile lSD, a ile Pagids (jeździłem tylko na przodach z poterfields na tyłach)? Trudno powiedzieć, ale jedyne, co zauważyłem bardziej niż cokolwiek innego, to jak łatwiej jest prowadzić samochód z dyfrem slippy. Kick *** rzeczywiście. Dzięki wszystkim za to.

G.

#6 ·
Czy możesz zamieścić jakieś zdjęcia nowej wersji sprzętu Plenum?
To ostatnie zdjęcia, które zrobiłem. Poproś Grega z RSS, aby wysłał Ci zdjęcie, jest w porządku (podobnie jak jego tata) i jestem pewien, że będzie pomocny.

Świetne elementy, ładna powłoka wewnątrz, naprawdę dobrze zaprojektowane.

G.

#10 ·
Czy dobrze rozumiem, że są tu dwie konfiguracje?
1. Kolektor dolotowy IPD + standardowa przepustnica
2. Nowy kolektor dolotowy + przepustnica GT3.
Pierwsza z nich dała na hamowni +10-12 KM więcej. Druga jest niejednoznaczna.
I żadna z powyższych nie była z żadnym flashem ECU. A bez nowego oprogramowania, jakim cudem silnik ma się dostosować do geometrii nowego sprzętu?

#11 ·
Czy dobrze rozumiem, że są tu dwie konfiguracje?
1. Kolektor dolotowy IPD + standardowa przepustnica
2. Nowy kolektor + przepustnica GT3.
Pierwsza z nich dała wynik na hamowni o +10-12 KM wyższy. Druga jest niejednoznaczna.
I nic z powyższego nie było z żadnym flashem ECU. I jak, u licha, silnik ma się dostosować do geometrii nowego sprzętu bez nowego oprogramowania?
Żadnego reflasha ECU ani oprogramowania jakiegokolwiek rodzaju. Moment obrotowy był znacznie większym zyskiem w porównaniu do KM, ale Greg z RSS zapewnił mnie, że zamieści wyniki z hamowni dla wszystkich.

Co do tego, jak, nie wiem. Zajęło trochę czasu, zanim samochód się zaadaptował, ale zaadaptował się.

Musi to być jakiś trik:)

G.

#12 ·
Przepustnica GT3 i kolektor dolotowy do zawodów wygenerowały kilka dodatkowych KM i kilka funtów momentu obrotowego więcej, ale bez bardziej swobodnego przepływu spalin naprawdę nie byłoby to najlepsze. Nie zamierzam wymieniać mojego wydechu, więc poprosiłem ich, aby go usunęli i wstawili standardowy kolektor dolotowy.

Nie byłem zobowiązany do zakupu czegokolwiek, ale ze względu na znaczny wzrost momentu obrotowego powyżej 4800 obr./min uznałem, że jest to wartościowa modyfikacja. Nie jestem powiązany z RSS ani IPD, ale w produkcie, który sprzedają, jest coś wartego uwagi.

G.

#15 ·
Moi znajomi w GT3 i 911 997 X51 pojechali 2:08.7 i 2:08.9 na NT-01 i Michelin Pilot Cups. Ja byłem na PS2. Następnym razem kupuję opony torowe i poluję na GT3! G.
Podziwiam twoje nastawienie, ale Cayman S nie ma żadnych szans z dobrze prowadzonym GT3. Zapytaj "bob", który ścigał się w ładnie ustawionym Caymanie S, jakie ma szanse na dogonienie "mooty", który jeździ GT3. Widziałem ich wyścigi na Thunderhill, a GT3 był kilka sekund szybszy na każdym okrążeniu.

#18 ·
Właśnie dostałem wykresy z hamowni od RSS i muszę powiedzieć, że przegapiłem kilka kluczowych punktów w dniu hamowania, kiedy pokazywano mi odczyty na komputerze. Myślałem, że kiedy ekipa odnosiła się do maksymalnego przyrostu mocy i maksymalnego przyrostu momentu obrotowego, to występowały one przy maksymalnej mocy i maksymalnym momencie obrotowym, ale człowiek uczy się całe życie. Jestem więcej niż zadowolony z tego, gdzie są przyrosty mocy i momentu obrotowego, ponieważ tego potrzebuję na torze. Może gdybym miał znowu dokonać tego samego wyboru, zdecydowałbym się na kolektor dolotowy Competition i przepustnicę GT3, ponieważ krzywa mocy w tym przypadku nie opada nieznacznie w ten sam sposób, co kolektor IPD między 6000-6500 obr./min, ale czy naprawdę dałoby się to odczuć, nie wiem. Plus, kiedy rozmawia się z anorakami (żart dla niektórych naszych angielskich przyjaciół), zawsze miło jest powiedzieć, że faktycznie zamieniłeś szerszą przepustnicę GT3 i kolektor dolotowy Competition na kondensator strumienia:)

G.

P.S. Miałem przerażający moment podczas jazdy na tor i zauważyłem, jak niskie jest moje zużycie paliwa, ale w drodze powrotnej poprosiłem mojego przyjaciela, aby zresetował swój mpg w swoim 997 911 x-51 i doszedłem do wniosku, że po prostu zwariowałem. Osiągnąłem 25 mpg przy średniej prędkości 80 mph, a on 22 mpg.

#20 · (Edited)
Jeśli przyjrzysz się filmowi, który RSS zamieścił z wydarzenia i zauważysz moc i moment obrotowy różnych samochodów, jest to dość interesujące............

987 Cayman S 276 KM 238 funtów

997 Carrera 289 KM 256 funtów

997 Carrera S 305 KM 254 funtów

996 Carrera 296 KM 256 funtów

997 Carrera S powinien mieć 355 KM na wale korbowym, ale biorąc pod uwagę 15% stratę, ma tylko 351 KM. 997 Carrera powinien mieć 320 KM, a ten przykład ma około 332 KM. 996 Carrera to mocny przykład z około 340 KM na wale korbowym. Nie jestem pewien, ale myślę, że również były oceniane na 320 KM. Moment obrotowy jest lepszy we wszystkich silnikach o większej pojemności skokowej w porównaniu do Caymana S. Cayman S powinien mieć moc 295 KM, ale mój ma (miał) około 317 KM. Wszystko to pokazuje, że nigdy nie wiesz, co dostaniesz. Możesz kupić złego 997s i w porównaniu z dobrym 997 po prostu zostałeś w jakiś sposób oszukany. Tylko myśl.

G.

#21 · (Edited)
Z lewej strony skali hp, kolektor dolotowy (zielony) wydaje się zapewniać średnio 7,8 hp zysku od 5k obr./min do 7k obr./min, podczas gdy drugi kolektor (czerwony) zapewniał średnio 5,5 hp zysku w tym samym zakresie obrotów.

Metoda: Użyłem mojej przezroczystej plastikowej skali do oszacowania różnic w hp przy 5,0k, 5,5k, 6,0k, 6,5k i 7,0k obr./min. Trzeba przyznać, że to dość przybliżone oszacowanie. Czerwony kolektor po prostu nic nie dodaje przy punktach pomiarowych 5k i 7k, podczas gdy zielony kolektor dodaje. Chciałem spróbować zrobić to samo z przyrostami momentu obrotowego, ale skala pionowa jest po prostu za mała.

Dzięki za zamieszczenie wyników z hamowni.

#25 · (Edited)
Właśnie zamieściłem post na mojej instalacji bez większego korpusu przepustnicy i bardzo zauważalnej różnicy. I to jest łagodne określenie. Greg jest fajnym gościem. Mimo że u niego nie kupiłem, współpracuje ze mną. Położyłbym mój silnik 383 stroker na stole, gdyby nie robił tego, co powiedziałem. Mam nadzieję, że osiągniesz lepsze wyniki niż ja z większym systemem. Wiem, że musiałem uzyskać solidne 5 KM na kołach, może trochę więcej, sprawdź wątek. A następnym razem, gdy porozmawiasz z Gregiem, powiedz mu, że Col Lambert pozdrawia. Wysłałem mu kilka zdjęć mojego starego RUF i kilku innych bestii