Planet-9 Porsche Forum banner
  • NOTICE - Before adding photos to posts on Planet-9, please review: Posting Photos on Planet-9

41 - 60 of 291 Posts
Skończyłem swój kilka minut temu. Poszło całkiem gładko.

Nawigacja nie uruchomiła się przez około 10 minut po zamianie dysków twardych. Myślałem, że będę musiał wrócić do starego dysku twardego, ale poczułem ulgę, gdy się uruchomiła.

Skończyłem swój kilka minut temu. Poszło całkiem gładko.

NAV nie pojawił się przez jakieś 10 minut po tym, jak zamieniłem dyski twarde. Myślałem, że będę musiał wrócić do starego dysku twardego, ale poczułem ulgę, gdy się uruchomił.
Ach, straszne. Czy musiałeś robić aktualizację z DVD? Nie mam tego, więc mam nadzieję, że nie będę musiał.

Właśnie podłączyłem nowy dysk SSD i działał idealnie. Żadnych opóźnień ani nic. Nie próbowałem niczego routować w nawigacji, ale załadowało się i pokazało mapę bez problemu. Później pójdę na przejażdżkę. Może mi się wydaje, ale wszystko wydaje się trochę szybsze.

Próbowałem zainstalować ulepszenie CarPlay/Android joyeauto i być może zabiłem w tym procesie dysk twardy (wcześniej już był wadliwy). Teraz straciłem szafę grającą i mapę/nawigację.

Czy aktualizacja oprogramowania układowego/odzyskiwania z płyty DVD naprawia nawigację, jeśli zaczynam od pustego dysku SSD? A może muszę kupić aktualizację map, aby osobno załadować dane map?

Dziękuję wszystkim za zamieszczenie wspaniałych informacji. Jednak nie wszystkie PCM 3.1 są takie same. Mam bardzo wczesny model Cayenne z 2013 roku, który został faktycznie zbudowany w 2012 roku. Ma on ulepszenie Bose i SiriusXM, nawigację i wbudowany odtwarzacz 6 CD. Zgaduję, że mam stary dysk IDE w moim urządzeniu. Próbowałem wczoraj wyjąć PCM, ale coś na dole się zacina i nie pozwala mi go wyjąć. (Tak, wiem, że nie muszę go wyjmować, aby dostać się do dysku twardego, ale chcę dodać Car Play, co wymaga usunięcia). Więc jaki dysk SSD będzie działał poprawnie w tym urządzeniu (PCM3.1 Wersja systemu V3.43)? Jak wyjąć PCM z deski rozdzielczej? Gdzie mogę dostać ten "dysk aktualizacyjny" (który powinienem móc dość łatwo przenieść na pendrive), którego Porsche najwyraźniej przestało sprzedawać?

1) Tak, jest szybciej. Nie jestem pewien, czy jest szybciej łącząc się z telefonem. Uruchamia się jednak znacznie szybciej. 2) Dysk znajduje się na górze jednostki radiowej. W Cayenne byłem w stanie wyciągnąć dysk twardy bez konieczności odłączania jakichkolwiek przewodów. 3) Dostałem Kingston 120gb z Amazon. Był oceniany całkiem dobrze i nie potrzebujesz większego dysku twardego niż ten, który tam był (który miał 80gb). Nie ma potrzeby przesady.
Przede wszystkim dobra robota w tym wątku, świetna treść i dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili. Zgadzam się, że nie potrzebujesz większego dysku, ale szybszy dysk powinien poprawić wydajność. Kigston ma prędkość odczytu/zapisu 500/450, podczas gdy coś takiego jak Samsung 860 pro ma 560/530, więc pytanie brzmi, czy jest to zauważalne i czy jest warte dodatkowe 60$? Osobiście byłbym skłonny wydać dodatkowe pieniądze.

W nawiązaniu do mojego postu nr 47, wyjąłem PCM z deski rozdzielczej i wymieniłem dysk IDE na dysk SSD oraz konwerter połączeń. PCM działa bez zarzutu, z wyjątkiem sytuacji, gdy podłączony jest mój zupełnie nowy V1 Gen 2. Jest on zamontowany na przedniej szybie po stronie pasażera u góry i obok plastikowego "pudełka" wokół anteny GPS Porsche. CPM działa szybciej niż z poprzednim dyskiem, który najwyraźniej działał bez zarzutu. Moje problemy z GPS wynikają z V1 Gen 2. Jeśli odłączę V1, mogę obserwować, jak liczba satelitów powoli rośnie, aż do ponownego podłączenia V1, a wtedy spada do 0. Na forach znajduje się link do dysku aktualizacyjnego, który jest niezbędny do wymiany dysku twardego. Wciąż zastanawiam się nad zestawem do dodania CarPlay/Android Auto, ale wymiana dysku była ogromnym budulcem pewności siebie, więc naprawdę myślę, że mogę dodać płytę wymaganą dla CarPlay/Android Auto.

Zatem w nawiązaniu do mojego postu nr 47, wyjąłem PCM z deski rozdzielczej i wymieniłem dysk IDE na dysk SSD i konwerter połączeń. PCM działa bez zarzutu, z wyjątkiem sytuacji, gdy podłączony jest mój fabrycznie nowy V1 Gen 2. Jest zamontowany na przedniej szybie po stronie pasażera u góry i obok plastikowego "pudełka" wokół anteny GPS Porsche. CPM działa szybciej niż z poprzednim dyskiem, który najwyraźniej działał bez zarzutu. Moje problemy z GPS wynikają z V1 Gen 2. Jeśli odłączę V1, mogę obserwować, jak liczba satelitów powoli rośnie, aż do ponownego podłączenia V1 i spada do 0. Na forach znajduje się link do dysku aktualizacji, który jest niezbędny do wymiany dysku twardego. Wciąż zastanawiam się nad zestawem do dodania CarPlay/Android Auto, ale wymiana dysku bardzo podbudowała moje zaufanie, więc naprawdę myślę, że mogę dodać płytę wymaganą dla CarPlay/Android Auto.
To bardzo interesujące w kwestii odbioru GPS Sat, czy pytałeś o to Valentine?

Jeśli chodzi o płytę CarPlay/Android Auto, gdybym nadal miał tę wersję PCM, byłaby już w środku! ;)

Próbowałem zainstalować aktualizację joyeauto CarPlay/Android i być może zabiłem w tym procesie dysk twardy (wcześniej już był wadliwy). Teraz straciłem szafę grającą i mapę/nawigację.
Przykro mi to słyszeć, ale jeśli masz CarPlay uruchomiony, czy naprawdę potrzebujesz wbudowanej nawigacji i szafy grającej??

Przykro mi to słyszeć, ale jeśli masz uruchomiony CarPlay, czy naprawdę potrzebujesz wbudowanej nawigacji i szafy grającej??
Przyjąłbym stanowisko, że nie powinno to zabić Nav i Jukebox... ;)

Czy ktoś wie, czy klonowanie/naprawa dysku twardego może rozwiązać początkowy problem z ponownym uruchomieniem - widzę znak Porsche, a następnie po losowym czasie 10-20 sekund ekran się wyłącza i ponownie uruchamia - próbowałem zresetować PCM, ale nie mogę się tak daleko dostać (ponowne uruchomienie przed wejściem w ten tryb). Słyszę, jak dysk twardy wyłącza się przed ponownym uruchomieniem (chyba to słyszę).

Dzięki

Czy ktoś wie, czy klonowanie/naprawa dysku twardego może rozwiązać początkowy problem z ponownym uruchomieniem? - Widzę znak Porsche, a następnie po pozornie losowym czasie 10 - 20 sekund, ekran się wyłącza i ponownie się uruchamia - Próbowałem zresetować PCM, ale nie mogę się tak daleko dostać (ponowne uruchomienie przed wejściem w ten tryb). Słyszę, jak dysk twardy wyłącza się przed ponownym uruchomieniem (chyba to słyszę).

Dzięki
Sugerowałbym przeczytanie:

To powinno dać ci kilka wskazówek - zwłaszcza pierwszy wątek.

owns 2009 Porsche Boxster Base, PDK
Nagle zacząłem mieć problem z ponownym uruchamianiem PCM 3.1 (v4.73) (nic innego też nie działało oprócz radia) - dosłownie, jednego dnia działało dobrze, a następnego dnia zepsute, bez żadnego ostrzeżenia. Więc wyciągnąłem dysk i spróbowałem go sklonować, ale napotkałem pewne "błędy I/O" z Clonezilla i Macrium (nie próbowałem Easus). To dowodziło, że był to problem z dyskiem twardym. Jednak ostatecznie udało mi się sklonować go inną drogą, a następnie przywrócić na dysk SSD (Uwaga: Myślę, że Clonezilla by zadziałała, gdybym pobawił się niektórymi innymi opcjami, takimi jak ignorowanie błędów bitowych). Po zainstalowaniu dysku SSD, jednostka PCM uruchomiła się ponownie bez problemu i udało mi się zresetować PCM, ale pierwotny problem pozostał. Zgaduję, że jakiekolwiek dane zostały uszkodzone (prawdopodobnie z powodu uszkodzonych sektorów/bloków) zostały przeniesione. Tak więc na tym etapie jedyną poprawą było to, że ponowne uruchamianie następowało znacznie szybciej!

Jednak dzięki pierwszemu linkowi z deilenberger's powyższego postu, był link do ISO z aktualizacją 4.76. Uruchomiłem aktualizację i rzeczywiście przeszła w tryb Emergency Update po zakończeniu, ale zasugerowała, żebym spróbował ponownie (wskazała, że mam jeszcze 17 prób). Więc zrobiłem to i rozpoczęła się kolejna aktualizacja, prawdopodobnie naprawiająca niektóre pliki, ponieważ po zakończeniu ponownie uruchomiła wszystko i wszystko zaczęło działać. Na wszelki wypadek wyciągnąłem dysk SSD i zrobiłem kolejny obraz zapasowy.

Więc wielkie dzięki, deilenberger!

To bardzo interesujące w kwestii odbioru satelitarnego GPS, czy pytałeś o to Valentine?

Jeśli chodzi o płytę CarPlay/Android Auto, gdybym nadal miał tę wersję PCM, byłaby już tam! ;)
Skontaktowałem się z Valentine i kilka razy od nich słyszałem prośby o więcej informacji, które dostarczyłem. Od Nowego Roku nic nie słyszałem. Odkryłem, dzięki temu, o co pytali, że jeśli przesunąłem V1 o kilka cali od anteny, satelity się pojawiają. Moim rozwiązaniem na razie jest używanie starszego V1 w Cayenne, ponieważ nie wpływa to na GPS i pozwala mi umieścić go dokładnie tam, gdzie chcę. Wstrzymuję się z CarPLay/Android Auto, ponieważ wyłącza wbudowaną nawigację. Tak, CarPlay/Android Auto sprawia, że nawigacja Porsche jest zbędna, ale uwielbiam mieć mapę wyświetlaną na zestawie wskaźników, co robi tylko nawigacja Porsche. Naprawdę chciałbym znaleźć opcję CarPlay/Android Auto, która nie wyłącza nawigacji Porsche.

Skontaktowałem się z Valentine i kilka razy od nich słyszałem prośbę o więcej informacji, które dostarczyłem. Od Nowego Roku nic nie słyszałem. Odkryłem, dzięki temu, o co pytali, że jeśli przesunąłem V1 o kilka cali od anteny, satelity się pojawiają. Moim rozwiązaniem na razie jest używanie starszego V1 w Cayenne, ponieważ nie wpływa to na GPS i pozwala mi umieścić go dokładnie tam, gdzie chcę. Wstrzymuję się z CarPLay/Android Auto, ponieważ wyłącza to wbudowaną nawigację. Tak, CarPlay/Android Auto sprawia, że nawigacja Porsche jest zbędna, ale uwielbiam mieć mapę wyświetlaną na zestawie wskaźników, co robi tylko nawigacja Porsche. Naprawdę chciałbym znaleźć opcję CarPlay/Android Auto, która nie wyłączałaby nawigacji Porsche.
Nie wiedziałem, że wdrożenie AA/CP w tej wersji PCM wyłącza nawigację Porsche?

Spójrz na post #45 i #52.
Ahhh, ale ta osoba już przyznała, że miała problemy z dyskiem twardym, chociaż w tym przypadku nie podano definitywnego wyjaśnienia utraty Porsche NAV.

Myślę, że przeszukanie zakończonych instalacji tego sprzętu dałoby lepszy obraz tego, czy rzeczywiście wpływa on na Porsche NAV.

41 - 60 of 291 Posts